Historia

Pyörätuolirugby kehitettiin vuonna 1977 Kanadan Winnipegissä neliraajahalvaantuneille henkilöille soveltuvaksi vaihtoehdoksi pyörätuolikoripallolle. Tänä päivänäkin pyörätuolirugby on suunnattu urheilijoille, joilla on toimintarajoituksia paitsi jaloissa myös vähintään toisessa kädessä.

Alun perin lajin nimi oli Murderball – murhapallo. Nimi kertoo paljon lajin luonteesta. Kontaktia saa ottaa surutta ja myös pelituolit on suunniteltu sen mukaisesti. Myöhemmin lajin nimeksi vaihtui pyörätuolirugby, vaikkei laji olekaan ihan suoraan rugbya pyörätuoleilla. Lajissa on paljon vaikutteita myös muista joukkuepalloilulajeista, etunenässä koripallosta.

Lähes koko 80-luvun kanadalaiset ja yhdysvaltalaiset pelasivat pyörätuolirugbya keskenään. Vuonna 1989 saatiin Torontossa järjestettyyn turnaukseen mukaan myös joukkue Iso-Britanniasta. Tämän jälkeen laji lähti leviämään tehokkaasti ja vuonna 1993 toimintaa oli jo 15 maassa.

Suomeen laji saapui vuonna 1995 ja maajoukkuetoiminta saatiin startattua melko nopeasti. Suomi esiintyi ensimmäisen kerran MM-kilpailuissa vuonna 1998 Kanadassa. Aivan lajin kärkimaiden joukkoon Suomi ei ole vielä onnistunut murtautumaan. MM-kilpailujen paras sijoitus on kymmenes kesältä 2014. EM-kisoissa Suomi on ollut parhaimmillaan kuudes.

Eurooppalaisille joukkueille yltäminen maailman kärkeen on ollut muutenkin vaikeaa pyörätuolirugbyssa. MM-kilpailuissa ja paralympialaisissa ei ole koskaan ollut eurooppalaista maata mitaleilla. Yhdysvaltain ja Kanadan lisäksi myös Australia ja Uusi-Seelanti ovat tuttuja nimiä kunniataulukon kärkipäässä.

Pyörätuolirugby on ollut mukana paralympiaohjelmassa vuodesta 1996 lähtien, jolloin se oli näytöslajina Atlantan paralympialaisissa.

Suomi on isännöinyt pyörätuolirugbyn A-sarjan EM-kilpailuja kahdesti: vuonna 2007 Espoossa ja vuonna 2015 Pajulahdessa.