Pyörätuolirugby

Pyörätuolirugby on vauhdikas ja fyysinen liikuntavammaisten henkilöiden joukkuepalloilulaji. Se on hyvin taktinen kontaktilaji, joka on suunniteltu pyörätuolia käyttäville henkilöille, joilla on rajoituksia myös käsien toimintakyvyssä. Peli on saanut vaikutteita amerikkalaisesta jalkapallosta, rugbysta, koripallosta ja jääkiekosta.

Pyörätuolirugbya pelataan koripallokentän kokoisella alueella nelihenkisin joukkuein. Kentän päädyissä ovat 8 x 1,75 metrin levyiset maalialueet. Joukkueen tavoitteena on tehdä maali vastustajan päähän kelaamalla pallo hallussa maaliviivan yli. Peliaika on 4 x 8 minuuttia.

Maalialueella saa olla yhtäaikaisesti kolme puolustajaa. Hyökkääjä ei saa olla maalialueella 10 sekuntia kauempaa. Joukkueella on 40 sekuntia hyökkäysaikaa. Jos maalia ei ole syntynyt sen aikana, pallo siirtyy toiselle joukkueelle. Pelaaja saa kuljettaa palloa sylissään korkeintaan 10 sekunnin ajan, jonka jälkeen palloa on pompautettava tai se on syötettävä. Virheistä ja rikkeistä seuraa pallon menetys vastustajalle tai jäähy.

Pelaajan pelituoli rakennetaan mittojen mukaan. Hyökkäävät ja puolustavat pelaajat käyttävät erilaisia tuoleja. Pelaajat käyttävät hanskoja kelauksen ja pallon käsittelyn helpottamiseksi. Pallo muistuttaa lentopalloa, mutta pintamateriaali on tahmeampaa.