Turnausjärjestelmä

Vuoden 2018 pyörätuolirugbyn B-sarjan EM-kilpailut pelataan 7.–15.10. Liikuntakeskus Pajulahdessa, Lahden Nastolassa. Kisoissa pelaavat isäntämaa Suomen lisäksi Venäjä, Sveitsi, Itävalta, Hollanti, Irlanti, Italia ja Tšekki.

B-sarjan kahdeksan joukkuetta jaetaan kahteen neljän joukkueen alkulohkoon, jossa joukkueet pelaavat yksinkertaisen sarjan ke 10.10.–pe 12.10. Alkulohkossa joukkue saa voitosta kaksi pistettä ja tappiosta nolla pistettä. Kaikki turnauksen ottelut pelataan ratkaisuun saakka. Ottelussa, joka on tasatilanteessa varsinaisen peliajan päätyttyä, pelataan niin monta jatkoerää kuin vaaditaan voittajan selvittämiseksi.

Jos alkulohkon päätteeksi kaksi tai useampi joukkuetta ovat tasapisteissä, on joukkueiden keskinäisistä otteluista saamat pisteet ratkaiseva tekijä. Jos joukkueet ovat tämänkin jälkeen tasoissa, ratkaistaan paremmuus joukkueiden keskinäisten ottelujen välisen maalieron perusteella. Jos joukkueet ovat edelleen tasoissa, ratkaistaan paremmuus joukkueiden keskinäisissä otteluissa tekemien maalien perusteella. Jos joukkueet ovat edelleen tasoissa, ratkaistaan paremmuus koko alkulohkon maalierojen perusteella. Jos joukkueet ovat edelleen tasoissa, ratkaistaan paremmuus koko alkulohkossa tehtyjen maalien perusteella.

Alkulohkojen kaksi parasta joukkuetta etenevät lauantaina 13.10. pelattaviin välieriin. Lohkovoittaja kohtaa toisen lohkon kakkosen. A-sarjanousun kannalta välieräottelut ovat ratkaisevia, sillä välierien voittajat varmistavat nousun A-sarjaan. Sunnuntaina 14.10. pelataan pronssiottelu välierien häviäjien kesken ja loppuottelu välierien voittajien kesken.

Alkulohkossa sijoille 3–4 sijoittuneet pelaavat lauantaina 13.10. sijoitusottelut siten, että lohkokolmonen kohtaa toisen lohkon nelosen. Sunnuntaina 14.10. näiden sijoitusotteluiden voittajat pelaavat sijoista 5–6 ja häviäjät sijoista 7–8. Lauantain sijoitusottelujen häviäjät putoavat C-sarjaan.